Turar i Forsand

Her har vi samlet turstier i Forsand. Vi starter med lette stier, og jo lenger ned du leser, desto tøffere blir stiene. Husk alltid å ta med deg ordentlig klær, nok matpakke og mobiltelefon. Vennligst gi beskjed til noen om hvilken sti du skal gå

Eldridåsen

– Distanse: 1,2 km per vei
- Tidsbruk: 1,5 timer tur-retur

Parkering på grusplass ved hovedveg, i svingen på motsatt side av grusvegen der turen startar. Skiltet med ”P Eldridåsen”. Ikkje parker langs grusvegen.

Turen starter på grusvei mellom Treskoodden og Nordland, langs gamleveien.

 Du må gå igjennom to grinder, en ved begynnelsen av grusveien og andre ved det innerste huset. Husk å lukk grindene!

Flott utsikt på toppen mot Stavanger og Jørpeland.

Hjort og rådyr trives i den tette skogen. Det samme gjør og rovfuglene, dette grunnet stor tilgang på byttedyr.

Gåsavatnet

– Distanse: 1,4 km per vei
- Tidsbruk: 1-1,5 timer tur-retur
- Passer for: Barn familier
- Parkering: Parkering på grusplass ved hovedvei, i svingen på motsatt side av grusvegen der turen starter. Skiltet med ”P Eldridåsen”. Ikke parker langs grusvegen.

Turen starter på grusvei mellom Treskoodden og Nordland, langs gamleveien. Du må gå igjennom to grinder, en ved begynnelsen av grusveien og andre ved det innerste huset. Husk å lukk grindene!

Turen går på en grusvei nesten hele veien og er derfor lett å gå for de fleste. Veien blir litt bratt en par ganger.  

Stien deler seg så man kan gå til Eldridåsen til venstre men for å gå til Gåsavatnet må du fortsette rett fram. Stien er ikke markert med røde tur markeringer etter dette. Følg stien rett fram i steden for å ta til venstre der Eldridåsen fortsetter.

Når du kommer så langt på grusveien at du ser Gåsavatnet kan du ta en mindre, bratt skogsti til høyre som tar en ned frem til vatnet. 

Dette er ikke en rundtur så du må gå samme vei tilbake.   

Lerang

–          Distanse: 3,3 km per vei

–          Tidsbruk: 1 time og 40 minutt tur-retur

–          Passer for: Familie

–          Parkering: På grusplass i enden av Lerangsvegen. Ta til høyre med skiltet: ”Skogssti P” like etter rød løe på venstre side av hovedveien. Etter å ha passert grinden, kjør videre langs Lerangsvatnet.

Følg merket rød løype med skilt ”Skogssti” i kryss, med unntak av skilt i nordenden av Nordre Erevikvatnet – her skal du fortsette videre langs vannet. Dersom du velger å gå en rundtur, kan du ta til høyre her ved å følge skiltet: ”Skogssti”. Turen tar da totalt 45 minutt og distansen blir 3 km.

 Turen har tredelt veidekke: Første del er en traktorvei, midtre del er en smal skogsti og siste del er bred grusvei.

Det er mulighet for å sette seg ned ved benker flere steder i løypa. En trebro over en mindre elv må passeres underveis.

Det er nesten ingen stigning på turen så den passer for de fleste, men er ikke egnet for barnevogner eller rullestolbrukere.

Stien blir mye brukt av lokalbefolkningen til lufting av hunder. Husk båndtvang!

I enden av stien er det tilrettelagt en badeplass.

Terreng: Skog/grus

Utgangspunkt for turar til Gåsavatn, og videre til Hesten og Botsheia.

Røssdalen

 • Distanse: 2,2 km

 • Stigning: 36 m

 • Tidsbruk: 30-60 min

Dette er ein tur med lett terreng, men det er viktig med gode tursko då enkelte parti er ganske steinete.

Frå parkeringsplassen inderst i Øvre Espedal er den første delen av stien til Røssdalen grusa opp og tilrettelagt for folk med rullestol og barnevogner. 

Når ein kjem inn til Røssdalsvatnet fortsetter stien i ura på nordsida langs vatnet. Her er det steinete, men godt tilrettelagt frå gammalt av. I indre enden av vatnet er det litt skog før dei flotte grasslettene opnar seg opp.

Inne i Røssdalen er det god plass til å slå opp telt, tilrettelagt med gruer til bålfyring og toalett.

Røssdalen er ein del av Frafjordheiane landskapsvernområde på grunn av sitt spesielle dyr- og planteliv. Tidlegare blei det slått høy her, og kvista tre til dyrefor. Mange av styvingstrea står der den dag i dag.

Sommarstid går det ofte dyr og beitar inne i dalen, så ver obs på grindar når du legg ut på tur.

Røssdalsvatnet

 • Distanse: 0,9 km
 • Stigning: 13m
 • Tidsbruk: 15-30 min

Frå parkeringsplassen inderst i Øvre Espedal er den første delen av stien til Røssdalen grusa opp og tilrettelagt for barnevogner. 

Når ein kjem inn til Røssdalsvatnet kjem ein til en liten rasteplass med ei grue. Her kjem ein heilt ned til vatnet slik at ein kan bada eller fiska. 

Her i frå går stien vidare gjennom ura langs vatnet inn til sjølve Røssdalen.

NB! Det går ofte dyr i området, så hugs å lukka grindene etter deg.

Rindatrollet

Rindatrollet er 2,3 meter høyt troll laget av Eldfinn Austigard. Trollet ligger ved Rindatjørna. Turen er en skogsti som starter fra Preikestolen fjellstue og er en kort tur på cirka en time tur-retur. Turen passer for hele familien.

Det er noen bløte parti så støvler anbefales!

Skogssti Rossavik

Skogsstien på Rossavik starter fra parkeringsplassen til Uburen, og så går du samme bakken som de som skal til Uburen, men i en sving oppover skilles de to stiene, og for deg som vil gå en litt enklere tur så er det til venstre du skal ta der.

En kort og enkel tur der det er en benk du også kan stoppe og ha en liten lunsj.

Stølsvatnet

 • Distanse: 1,6 km (rundløype)

 • Stigning: 98 m

 • Tidsbruk: 1-1,5 timar (rundløype)

Fra fylkesvegen går kan man kjøra gjennom ei grind og opp ein grusveg til skytebanen. Her er det god plass og parkera, men det går og an å følgja grusvegen til endes ved Leirduebanen og parkera her. Fra enden av grusvegen går stien på ein skogsveg opp til vatnet. 

Runden rundt vatnet er lett og gå, så her kan ein ta med heile familien. Mykje av stien går gjennom våtmark og myr, så det kan vera lurt med støvlar eller vanntette sko.

På halvøya på sørsida av vatnet er det ein fin rasteplass med benk. Vatnet er eit fint fiskevatn.

Mellansvåra vandringar

Øvre Espedalsstølen

 • Distanse: 1,3 km

 • Stigning: 319 m

 • Tidsbruk: 30-50 min

Turen startar frå enden av Stølsvegen i Øvre Espedal, der fortsetter turen på ein traktorveg som snor seg oppover den bratte lia. 

Turen er strengt gradert på grunn av kor bratt den er og antall høydemeter, men stien er veldig god viss ein ser vekk i frå enkelte parti med litt laus stein/grus.

Når du kjem fram til Øvre Espedalsstølen flatar terrenget ut, og her kan ein følgja merka sti vidare til Fannafjell.

Terreng: Skog,Bratt

Byrkjelandsvatnet

 • Distanse: 5,5 km (rundløype)
 • Stigning: 281 m
 • Tidsbruk: 2-3 timar (rundløype)

Fra fylkesvegen går kan man kjøra gjennom ei grind og opp ein grusveg til skytebanen. Her er det god plass og parkera, men det går og an å følgja grusvegen til endes ved Leirduebanen og parkera her. 

Fra enden av grusvegen går stien på ein skogsveg opp til Stølsvatnet. Her fra kan ein gå på begge sider av vatnet og opp over ryggen til Byrkjelandsvatnet. Løypa rundt Byrkjelandsvatnet er mykje lenger og noko vanskelegare enn runden rundt Stølsvatnet. 

På sørsida av vatnet får ein flott utsikt over dalen med Kleppa, Byrkjeland og Helle, heilt ut til Høgsfjorden. Her går stien også over ein gammal demning.

Deler av turen går gjennom myr og våtmark, så det kan vera lurt med støvlar eller vanntette sko.

Griggelia

– Tidsbruk: 3 timers rundtur

– Parkering: Skrøylå

Følg kjerreveien inn gjennom skogen. Finn veien som går inn i dalen bak Sollifjellet. Terrenget her er myr så det kan være veldig fuktig. Etter Griggelitjørna går turen gjennom et trangt skar før en ender opp øverst i Griggelia. En liten tur ut på kanten vil gi fin utsikt over Lysefjorden. Rett etter dette utsiktspunktet går stien bratt opp mot høyre. Derfra snor han seg opp fjellsida helt til det karakteristiske vannet Pottå. Den som tar turen opp hit får se hvor vannet har fått navnet sitt fra. Fra Pottå kan en gå over fjellet ned til Endrande og Skrøylå.

Hakkespetter bor i dette området.

Jene

 • Distanse: 5,2 km
 • Stigning: 650 m
 • Tidsbruk: 2-3 timar

Merket løype starter ved vegen midtveis mellom Lyse og Tangen. Følg stien mot Grautheller et stykke. Denne første delen av turen følger den gamle skinnveien som gikk mel- lom Lyse og Valle i Setesdal. Følg deretter stien sørover mot Jene som ligger 840 m.o.h. Fantastisk utsikt.

Om man vil kan man gå ut på fjellryggen nedenfor toppen for å få enda bedre utsikt over Lysebotn.

Turen tar ca 4-5 timer tur/retur.

Terreng: Skog,Snaufjell,Myr,Bratt

Mikkelstølen

 • Distanse: 1,9 km
 • Stigning: 358 m
 • Tidsbruk: 1-1,5 timer

På vegen mot Vinddalen kjører ein forbi eit gammalt sandtak. Det er startpunkt for turen til blant anna Mikkelstølen og Nordbekktjern.

Turen går forsiktig oppover gjennom skogen på god sti. I det ein kjem ut av skogen går stien over i ei ur. Dette partiet er steinete, men det er godt tilrettelagt fra gammalt av. Fra ura får ein flott utsikt mot Einarsknuten.

På toppen av ura krysser stien ein bekk før ein kjem opp på flata ved Mikkelstøl.

Turen er såpass kort at den passar for dei aller fleste som klarar å gå litt i bakkar. Dei som har lyst på ein litt lengre tur kan følgja stien videre til Nordbekktjern.

Nordbekktjern

 • Distanse: 3,1 km
 • Stigning: 466 m
 • Tidsbruk 2-3 hours

På vegen mot Vinddalen kjører ein forbi eit gammalt sandtak. Det er startpunkt for turen til blant anna Mikkelstølen og Nordbekktjern.

Turen går forsiktig oppover gjennom skogen på god sti. I det ein kjem ut av skogen går stien over i ei ur. Dette partiet er steinete, men det er godt tilrettelagt fra gammalt av. Fra ura får ein flott utsikt mot Einarsknuten.

På toppen av ura krysser stien ein bekk før ein kjem opp på flata ved Mikkelstøl. Der dreier stien mot høyre gjennom litt kupert myr- og lyngterreng mot Norbekktjern.

Dette er ein fin dagstur for dei aller fleste i og med at den ikkje er så veldig bratt. Dei som vil ha ein kortare tur kan stoppa ved Mikkelstølen.

Terreng: Skog,Myr,Ur

Sokkaknuten

– Distanse: 4,1 km
– Tidsbruk: Om lag 2 timer
– Passar for: Familier (passer ikke for små barn)

– Parkering: Bak Lysefjord hyttegrend resepsjonsbygg

Turen startar frå resepsjonen i hyttegrenda på Levik, går stien videre langs med hyttene opp mot Eikelitjønn. Løypa er godt merka og lett å følgja. Eit lite stykke oppe i lia kjem ein til eit stidele, der den venstre går til Eikelitjønn, medan den høgre held fram mot Sokkaknuten. 
Når ein passerer Eikelitjønn, byrjar stigninga opp mot Sokkaknuten. Denne kan vera bratt, og det er lurt å ta seg god tid. Jo lengre opp ein kjem, dess flottare blir utsikten. Her kan ein sitja og sjå på cruiseskipa skli inn under Lysefjord-brua, medan Bergevika speglar seg i fjorden. Det siste stykket opp til toppen krev litt klatring, men er verd strevet. Utsikten ut mot Høgsfjorden og vidare inn i Lysefjorden er fantastisk!

Sollifjellet

– Tidsbruk: 3 timers rundtur

– Parkering: Skrøylå

Fra Skrøylå går du på kjerrevei inn gjennom skogen. En bru gjør det lett å krysse elva. Se etter de små vardene som viser veien opp mot Sollifjellet. Et lite stykke opp i lia blir skogen tett og stien vanskelig å finne, men her er det bare å peile seg inn på skaret og følge kanten til en når tjørna på toppen. Opp på fjellet er det lett å finne stien å følge denne til topps. det er ikke spesielt vanskelig å komme seg opp på Sollifjellet, men utsikten fra toppen kan ta pusten fra de fleste. Her kan en se Neverdalsfjellene med Preikestolen, og til og med Bratteli og Hengjande.

Det er et rikt dyreliv i området, med både hjort, elg og Orrfugl.

Terreng: Skog

Tverrfjell

 • Distanse: 2,9 km
 • Stigning: 499 m
 • Tidsbruk: 1-2 timer

Turen startar fra parkeringsplassen inderst i Vinddalen. Stien startar på høgre sida av elva Vinddøla, og svinger seg inn gjennom furuskogen. Den følger ryggen opp langs Tverrfjelldalen forbi ei lita stølshytte. På toppen av Tverrfjelldalen svinger stien sørover på berga oppover mot toppen 888 moh.

Turen kan til tider vera litt bratt, og egnar seg ikkje for dei aller minste.

Fra toppen har ein nydeleg utsikt ut over markene i Vinddalen og ned til Espedalsvatnet. Mot nord-vest kan ein også sjå til fjellområda rundt Preikestolen.

Terreng: Skog,Snaufjell,Myr

Uburen

 • Distanse: 2,8 km
 • Stigning: 375 m
 • Tidsbruk: 1-2 timar

Turen startar frå parkeringsplassen på Rossavikheia. Her frå går turen på skogsveg eit stykke oppover før du svinger av skogsvegen og inn på ein brei men steinete sti. Det første partiet på stien har mykje laus stein, så det kan vera lurt med sko som har god ankelstøtte. 

Mot toppen flatar terrenget ut og stien blir litt smalare. Idet stien rundar det høgaste punktet på Uburen(440moh) får ein flott utsikt over Høgsfjorden og innover mot Dirdal, før den fortsett gjennom litt småkupert myr- og lyngterreng ut mot utsiktspunktet 416 moh.

Her kan ein nyta utsikten over Forsand og innløpet til Lysefjorden.

Terreng: Skog,Myr

Vikastølen

 • Distanse: 1,5 km
 • Stigning: 314 m
 • Tidsbruk: 30-45 min

Turen startar fra vegkanten i bakken innanfor Vika. Det er også ein kort spasertur i fra Dørvika til startpunktet. Her fra går stien opp gjennom skogen på god sti, med enkelte våte områder. Før du kommer opp til Vikastølen er det en lysning i skogen der ein får utsikt over Lysefjorden, Hølleslli og Havn. Hytta på Vikastølen ligg lunt og godt inne i eit skogholt. Her fortsetter stien videre gjennom skogen mot Vikastakken.

Turen er kort og ikkje så alt for bratt, så her kan barn også vera med.

Terreng: Skog

Røde utfordrende ledere

Bergebakkane – Vika

 • Distanse: 7,4 km
 • Stigning: 703 m
 • Tidsbruk: 3-5 timer

Denne turen er ein flott dagstur, men krever litt planlegging då ein må ordna skyss til eller fra Vika alt etter kor ein startar turen.

Om ein startar fra Bergebakkane så blir nesten all stigning unnagjort med ein gong. Ved start fra Vika er stigningen noko slakare. Turen har skog i begge endar, og går ellers gjennom snaufjell, myr og lyng.

Oppe på fjellet passeres fleire flotte fiskevatn, og om ein tar seg god tid kan ein sjølvsagt få med seg den flotte utsikten fra toppen av både Bergefjell og Vikastakken.

Bergefjellet

 • Distanse: 2,5 km
 • Stigning: 602 m
 • Tidsbruk: 1-1,5 timar

Turen startar frå ballbingen ved Bergebakkane. Parkering ved ballbingen eller ved bedehuset på andre sida av hovedvegen.

Frå ballbingen startar turen ganske bratt opp mellom einer og bjørkeskog. Når ein kjem opp på Vidberg er det ein liten lysning der stien krysser ein skogsveg, før den fortsetter opp gjennom skogen.

Når du kjem ut av skogen får du ein flott utsikt ut over Forsand og Oanes. Der fortsetter stien på lyng og fjell, og etter kvart deler stien seg. Går ein til venstre er den kortaste vegen til toppen og man har mulighet for å gå ut til eit utsiktspunkt på 572 moh. 

Dersom ein går til høgre er vegen til toppen litt lenger, men med litt mindre klyving.

Etter kvart kjem du til ein postkasse der du kan skriva navnet ditt i ei bok. Der deler stien seg igjen, opp til toppen eller videre mot Vikastakken og Vika.

Frå toppen kan ein sjå ut Høgsfjorden til Stavanger, og endå lenger.

Terreng: Skog,Snaufjell,Bratt

Fannafjell

 • Distanse: 5,6 km
 • Stigning: 762 m
 • Tidsbruk: 2-3 timar

Turen startar frå enden av Stølsvegen i Øvre Espedal, der fortsetter turen på ein traktorveg som snor seg oppover den bratte lia.

Når du kjem fram til Øvre Espedalsstølen flatar terrenget ut, her går stien mellom hyttene og videre gjennom litt einer og småbjørk før den krysser elva. Elva kan vera vanskeleg og kryssa tørrskodd dersom vannføringa er høg.

Når ein kjem over elva fortsetter stien i gjennom lyng og åpent landskap. Rett før toppen svinger stien innom restanne etter eit fly som styrta i fjellet under andre verdenskrig.

Frå toppen kan du sjå ut over landskapet du nettopp har gått i, og du kan også sjå ut over Frafjordheiene og Frafjordhatten.

Terreng: Skog,Snaufjell,Myr

les mer om Fannafjell.

Flørli 4444 trappetrinn

 • Distanse: 1,5 km
 • Stigning: 737 m
 • Tidsbruk: 1-2 timar

Flørlitrappene med sine 4444 trinn, er kjent som norges lengste trapp, og skal også å vera verdens lengste tretrapp.

Trappa følgjer røyrgata frå gamle Flørli Kraftstasjon og opp til demningen ved Ternevatnet(740moh). Trappene er i frå 1916-1918 då det gamle kraftverket vart bygd, som var i drift fram til 1999. Det er nå erstatta med eit nytt kraftverk som ligg inne i fjellet. Den gamle kraftstasjonen er i dag kafé, museum og utstillingslokale.

Dersom ein ikkje vil gå trappene begge veier har ein mulighet for å ta heile runden rundt Troppekosknuten langs Stora Flørvatnet og ned igjen til bygda via Flørlistølen.

Ein kan også gå via den gamle ”Rallarstien” som nettopp har blitt sett i stand igjen.

For folk med dårlege kne som ønsker å oppleva litt av Flørlitrappene så fins det ein kortare variant der en går trappene eit stykke opp, for så å gå frå trappene og på sti tilbake til bebyggelsen og ned grusvegen.

Korleis komma seg til Flørli:

Flørli er ei bygd utan vegforbildelse, så her må ein enten ta båt, padle kajakk, eller gå over fjellet, for eksempel som ein del av Lysefjorden Rundt løypa.

Det er ei stor ny gjestebrygge for dei som har egen båt.

Hurtigbåt: Info og bestilling – Kolumbus.no

Turistferge: 01. Juni til 15.September 2019 – The Fjords

Terreng: Bratt

Flørlitrappene via Troppekosknuten

 • Distanse: 10.0 km (rundløype)
 • Stigning: 899 m
 • Tidsbruk: 3-5 timar (rundløype)

Dette er løypa som blir brukt i løpet Flørlitrappene Opp

Flørlitrappene med sine 4444 trinn, er kjent som norges lengste trapp, og skal også å vera verdens lengste tretrapp.

Trappa følgjer røyrgata frå gamle Flørli Kraftstasjon og opp til demningen ved Ternevatnet(740moh). Trappene er i frå 1916-1918 då det gamle kraftverket vart bygd, som var i drift fram til 1999. Det er nå erstatta med eit nytt kraftverk som ligg inne i fjellet. Den gamle kraftstasjonen er i dag kafé, museum og utstillingslokale.

Korleis komma seg til Flørli:

Flørli er ei bygd utan vegforbildelse, så her må ein enten ta båt, padle kajakk, eller gå over fjellet, for eksempel som ein del av Lysefjorden Rundt løypa.

Det er ei stor ny gjestebrygge for dei som har egen båt.

Hurtigbåt: Info og bestilling – Kolumbus.no

Turistferge: 01. Juni til 31. August – The Fjords

Terreng: Skog,Snaufjell,Bratt

Fossjuvet

 • Distanse: 5,4 km
 • Stigning: 448 m
 • Tidsbruk: 2-3 timar

Turen startar fra Norsk Folkehjelp si hytte i Vinddalen, stien går opp gjennom furuskogen og blir gradvis brattare. Det siste stykket av lia består stort sett av laus grus og kan vera ganske tung og gå. På toppen av furulia flatar det litt ut langs nokre småtjødnar før stien svinger gjennom Slettaskaret.

Vel gjennom skaret kan ein skimta Fossjuvet lenger inne. Her fra går det slakt nedover gjennom lyng og myr, før ein plutseleg står og skuer ut over juvet. Vegen tilbake følger same stien. Det kan anbefalast å vera framme ved Fossjuvet ca midt på dagen når sola lyser opp heile juvet.

Terreng: Skog,Snaufjell,Myr,Bratt

 Indravatnet

 • Distanse: 4,6 km
 • Stigning: 198 m
 • Tidsbruk: 1-2 timar

Frå parkeringsplassen inderst i Øvre Espedal er den første delen av stien til Røssdalen grusa opp og tilrettelagt for folk med rullestol og barnevogner. 

Når ein kjem inn til Røssdalsvatnet fortsetter stien i ura på nordsida langs vatnet. Her er det steinete, men godt tilrettelagt frå gammalt av. I indre enden av vatnet er det litt skog før dei flotte grasslettene opnar seg opp.

Fra Røssdalen deler stien seg i to videre inn mot Indravatnet. Den eine kryssar den til tider store elva. Dette er den beste vegen sålenge det er lite vatn, men kan vera vanskeleg å kryssa tørrskodd. Den andre går via ei stor steinur der elva har forsvunne ned under ura. Her krevest det litt klyving. Begge desse kan vera kronglete og er derfor gradert deretter. Etter ura går stien over ein liten haug før det flatar litt ut inn mot vatnet.

På grunn av mykje trer og steinar er det ingen god plass og slå seg til i ytre enden av vatnet.

Det går sti vidare inn langs Indravatnet og innover, men denne er ikkje merka.

Sommarstid går det ofte dyr og beitar inne i dalen, så ver obs på grindar når du legg ut på tur.

Terreng: Skog,Ur

Lølandstølen

– Tidsbruk: 3 timer

– Parkering: Parkeringslomme langs starten på stien ved Espedalsvatnet.

Stien starter til høyre for bekken som renner ned Tverrskaret og følger den gamle stølsstien oppover lia. Terrenget er bratt og steinete, men byr ikke på vanskeligheter. Stien følger terrenget. Høyere oppe svinger stien inn mot bekken som renner dypt nede i juvet. Der hvor stien krysser bekken kan man se steinmurere etter en gammel høylåve. Videre går stien  langs bekken som man bare kan høre. Vel oppe på myra finner man Lølandstølen på venstre side. Dette kan være turens endepunkt, men det anbefales å følge løypa videre opp bak stølshytta og opp på høyden bak. ved enden av en liten myr støtter to kampesteiner seg mot hverandre og danner en portal fremfor et smalt bratt skar. Gjennom portalen har man utsikt nedover Espedalsvatnet. På den ene fjelltoppen like bortenfor er det laget en liten varde. Herfra kan man se hele Espedalen. Her går løypen videre ned og møter igjen stien man gikk opp på, like ovenfor steinmurene etter den gamle høylåven.

Historien sier at budeia som hadde ansvar for melking gikk opp på stølen og melket, og bar melken ned stien til gården igjen, hver dag! 

Terreng: Skog

Lysekammen

 • Distanse: 6,8 km
 • Stigning: 815 m
 • Tidsbruk: 3-5 timar
 • Umerka løype! Hugs kart og kompass.
 • Kun for erfarne fjellfolk.

Lysekammen er det høgaste punktet i Forsand Kommune 1304 moh.

Dette er bare ei av mange løyper ein kan gå for å komma til toppen, men truleg ei av dei kortaste. Turen startar kanonbratt rett opp lia bak Tangastølen. Det er dels bløtt og tungt og gå. Belønningen for den tunge starten får ein når ein kjem til toppen av lia. Der flatar terrenget ut og ein kan følgja eit dyretråkk innover. Over neste åskam kan ein sjå Lysekammen i det fjerne, og ein kan følgja terrenget innover på berga. Etter kvart begynner den siste stigninga mot toppen oppover ”kammen”. Den er lang, men ikkje så veldig bratt, og det er lett og gå på bart fjell oppover. Det kan hende ein må navigera utanom nokre småvatn og snøfenner sjølv langt utpå sommaren. Det kan vera vanskeleg og sjå varden når ein startar på siste bakken, men så fort ein kjem høgt nok er den lett og finna.

Vel framme ser ein ut over store fjellområder. Lysefjorden er tydeleg i terrenget, i sør kan ein sjå Hilleknuten i Sirdal og i nord ser ein langt inn i Ryfylkeheiene.

Terreng: Snaufjell,Myr,Bratt

Preikestolen

Sesong: april – oktober. Bruk guide utenom sesongen! Husk at det blir tidlig mørkt og været skifter raskt i dette området.

 • Distanse: 4,0 km
 • Stigning: 398 m
 • Tidsbruk: 2-3 timar

Turen startar frå Preikestolen Fjellstue.

Her i frå er stien bratt, men godt tilrettelagt. Stien går stort sett på fjell og stein, med unntak av nokre få plassar med gangbruer av tre, så det er viktig med gode fjellsko. Dei siste åra har sherpaer frå Nepal gjort ein kjempejobb med å utbetra stien gjennom dei verste urene.

Vikastakken

 • Distanse: 3,4 km
 • Stigning: 626 m
 • Tidsbruk: 1,5-2 timar

Turen startar fra vegkanten i bakken innanfor Vika. Det er også ein kort spasertur i fra Dørvika til startpunktet. Her fra går stien opp gjennom skogen på god sti, med enkelte våte områder. Før du kommer opp til Vikastølen er det en lysning i skogen der ein får utsikt over Lysefjorden, Hølleslli og Havn. Turen går forbi hytta på Vikastølen og videre gjennom skogen mot Vikastakken.

Etter ei stund går stien ut av skogen og på slette berg nesten heilt til toppen. 400 meter fra toppen deler stien seg, opp til toppen eller videre mot Bergefjell.

Vikastakken 645 moh. byr på ein flott 360 graders utsikt ut over Høgsfjorden mot Stavanger, og om ein snur seg ser ein innover mot blant anna Oaland og Fossmark

Terreng: Skog,Snaufjell

Når du har passert dei bratte urene deler stien seg. Ein går videre innover langs fjorden mot Neverdalen, Hengjane og Bratteli, mens stien til Preikestolen svinger ut mot Lysefjorden. Her går stien litt opp og ned og over eit par parti med slette berg før den runder fjelltoppen ut mot Preikestolen.

Komma seg til Preikestolen uten bil frå:

Forsand

Buss – Pelle’s Reiser

Stavanger/Tau

Buss – Boreal

Buss – Tide Reiser

Buss – Pelle’s Reiser

Lysebotn/Kjerag

Kombibåt eller turistferje til Forsand og videre med buss til Preikestolhytta.

Komma seg til Preikestolen med bil frå:

Forsand

R13 til Preikestolen Fjellstue.

Stavanger

Via Tau eller via Lauvvik-Oanes

Lysebotn/Kjerag

Kombibåt eller turistferje til Forsand og følg R13 videre til Preikestolhytta.

Via Sirdal og Lauvvik-Oanes

Terreng: Skog,Snaufjell,Ur,Bratt

Kjerag

Dette er en svart utfordrende løype

SESONG: JUNI – SEPTEMBER. Ikke gå utenom sesongen uten lokalkjent guide.

Tidsbruk: 6-7 timer totalt.

Parkering: avgiftsbelagt  P-plass på Øygardsstøl

Kjerag er majesteten i Lysefjorden øst for Stavanger. Med sine 1000 loddrette meter blir selv Preikestolen liten.
Selve Kjeragplatået er goldt med mye stein og blankskurte berg. Terrenget er tungt og krevende og turen lang, men vel fremme får du lønn for strevet. Følg T-merket sti fra parkeringsplassen og reiselivssenteret ved Øygardstølen.

Turen starter med kraftig stigning over den første fjellryggen. Herfra bærer det utfor til Litle Storedal, hvor du på ny skal forsere en kraftig stigning. Fra utløpet av Storedalen følges en bratt egg opp på selve Kjeragmassivet, hele tiden med luftig utsikt mot Lysefjorden. Når toppen er nådd, leder stien i åpent og lett terreng fram til varden på Nesatind.

Kjeragbolten ligger ca. 300 meter sør for varden. Stavanger Turistforening har bygget en varde med veivisere ute på platået for å hjelpe besøkende til å finne fram til attraksjonene.
Retur til Øygardstølen samme vei. Hele turen går på merket sti 6-7 timer (ca. 10 km) tur retur i kupert terreng med en høydeforskjell på 570 meter.  Tidsbruken avhenger mye av vær og føreforhold, og om du er vant til å gå i fjellterreng. Det er lagt ut flere hundre meter med kjetting for å holde seg i.
Stien ble betydelig oppgradert 2015 og 2016.

Kjettingene langs stien demonteres ca. 15. oktober og motreres ikke opp før all snøen er smeltet neste sommer.

Riksvei 500 mellom Sirdal og Lysebotn stenges når første snøfall kommer i okt/nov og åpner ikke før ca. juni.

Fra Kjerag kan du alternativt følge T-merket rute videre til Langavatn turisthytte hvor det er mulighet for overnatting. Derfra er det ruter til Flørli, Frafjord og Hunnedalen. Denne strekningen er og en del av Lysefjorden Rundt.

Terreng: Snaufjell,Myr,Bratt

Forsand er deil av Sandnes kommune.

Her finner du de 10 beste turstiene i Norge.