Lysevegen


I 2024 åpnet Lysevegen den 13. mai. Så här såg det ut. Länk till facebookinlägg.

Veien ble konstruert som anleggsvei i sammenheng med utbyggingen av Tjodan Kraftverk og ble offisielt åpnet i 1984. Før dette var båten det eneste faste kommunikasjonsmiddelet for innbyggerne i Lysebotn.

Fra Lysebotn går veien først gjennom en 1100 meter lang tunnel. Deretter slynger veien seg gjennom 27 skarpe hårnålssvinger opp til fjellet. På toppen av stigningen, som når 640 meter over havet, finner man utsiktsrestauranten Øygardstøl og parkeringsplassen for fotturen til Kjerag. Veien når sitt høyeste punkt ved Andersvatn, 950 meter over havet.

Lysevegen

Historie

Lysevegen har en rik og fascinerende historie som strekker seg langt tilbake i tid. Opprinnelig var den en smal og farlig ferdselsvei for lokalbefolkningen som bodde i området rundt Lysefjorden. Gjennom århundrene har veien utviklet seg og blitt forbedret for å imøtekomme behovene til både lokalbefolkningen og de økende turiststrømmene. I dag er Lysevegen et symbol på Norges naturprakt og en viktig del av landets kulturarv.

Praktisk informasjon om veien

Lysevegen strekker seg gjennom det vakre landskapet nær Lysefjorden i Norge. Veien er kjent for sine spektakulære utsikter og svingete kurver, noe som gjør den til et populært reisemål for både bilister og syklister. Det er viktig å være oppmerksom på at veien kan være smal og svingete på visse steder, så det er viktig å kjøre forsiktig og respektere fartsgrensene. I løpet av sommermånedene kan veien være spesielt populær blant turister, så det kan være lurt å planlegge reisen din på forhånd for å unngå kø.

Restauranter og hoteller i nærheten av Lysevegen

I nærheten av Lysevegen er det flere restauranter og hoteller der besøkende kan nyte lokale retter og komfortabel overnatting. Mange av disse etablissementene tilbyr enestående utsikt over det omkringliggende landskapet og muligheten til å slappe av og nyte den vakre naturen. Det er alltid en god idé å bestille overnatting på forhånd, spesielt i høysesongen, da etterspørselen kan være høy.

Åpningstider for veien

Lysevegen er vanligvis åpen i løpet av sommersesongen, vanligvis fra mai til september, avhengig av værforholdene. Det er alltid best å sjekke den nåværende statusen for veien før du planlegger reisen din, spesielt hvis du reiser tidlig på våren eller sent på høsten når værforholdene kan være mer ustabile. Ved snøfall eller dårlig vær kan veien midlertidig bli stengt av sikkerhetshensyn, så det er viktig å være klar over dette før du legger ut på reisen din langs Lysevegen.